Elvis

Elvis

Många, tillsammans med mig själv, har musik som ett stort intresse, där lyssna på musik är en stor del av vardagen. Det kan röra sig om att lyssna när man kör bil, sitter på tåget eller bussen till och från jobbet men också när man känner sig nere och vill bli på bättre humör. Med anledning av detta tänkte jag, i denna blogg, skriva lite om bästsäljarna inom musikindustrin. Både aktuella men också historiska artister, som nödvändigtvis inte längre är aktiva, där exempelvis Elvis tillhör den senaste kategorin, men även Beatles, som jag skrev om i förra inlägget.

När vi pratar om kungen av rock, finns det bara ett namn som kan förknippas med denna titel, ingen mindre än Elvis Presley, född den 8 januari 1933 och som förklarades död den 16 augusti, 1977 där dödsorsaken angavs vara en överdos av droger, något som kungen hade haft problem med under den senare delen av hans liv.

Presley föddes i Tupelo, Mississippi som en tvillinglös tvilling, då hans bror inte levde där han förlöstes. Vid 13 års ålder flyttade familjen till Memphis, Tennessee. Åtta år senare skulle hans musikkarriär inledas, när han spelade in en låt tillsammans med Sam Phillips på Sun Records. Hans kontrakt köptes sedan upp av skivbolaget RCA Victor efter att Elvis manager, överste Tom Parker, nått en uppgörelse med företaget. Hans första singel hos RCA blev “Heartbreak Hotel”, som släpptes 1956 och som snabbt tog sig upp på förstaplatsen i USA. Han sågs nu som frontfiguren för rock and roll, efter att han släppt denna singel tillsammans med ett par andra och efter ett flertal framträdanden i TV. Hans energifyllda tolkningar av låtar tillsammans med hans sexuellt provokativa framträdanden, visade sig bli en helt oslagbar kombination bland fans, inte bara i USA utan hela världen. Senare under 1956 gjorde Elvis också sin debut i filmvärlden, med sin roll i filmen ”Love Me Tender”. Inget såg ut att kunna stoppa Elvis, då hans popularitet vara växte. Men så 1958 blev han inkallad för att utföra sin militärtjänst, vilket gjorde att hans musikkarriär fick ligga på is, i alla fall när det gällde produktionen av skivor.

Elvis återvänder till musiken

Han återvände till musiken igen efter två år i militären, och 60-talet skulle visa sig bli ett magiskt årtionde för artisten. Stora delar av hans tid under detta årtionde låg på att medverka i en rad olika filmer och producera musiken till dessa. Detta resulterade också i att han inte hade några livekonserter under denna period men efter sju års uppehåll, återvände han till scenen, ett framträdande som låg till grunden för ett återkommande framträdande i Las Vegas tillsammans med en rad olika tourer runt om i USA. Hans popularitet hade aldrig varit större än nu och under 1973 sändes hans framträdande, Aloha from Hawaii, över hela världen via satellit. Dessvärre började hans missbruk av receptbelagd medicin och andra droger, sätta sina spår vilket också syntes utåt. Det skulle till sist också bli hans död, efter att han vid 42 års ålder, 1977, påträffades död i sitt hem, där dödsorsaken framställdes som en överdos av droger.

Trots denna berg-och-dalbana till karriär lyckades Elvis, till dags datum, bli en av de bäst säljande artisterna i världen, med en beräknad försäljning på över 600 miljoner album.

Comments are closed.