Garth Brooks del 1

Garth Brooks del 1

Den som gillar country musik har garanterat hört talas om countryartisten Garth Brooks, en artist som spelat en otroligt viktig roll inom musikens utveckling, även om långt ifrån alla vill erkänna detta. Brooks lyckades ta musiken till en helt ny målgrupp under 90-talet, närmare bestämt majoriteten av lyssnarna. Innan han tog till scenen så var det en helt omöjlig tanke att en countryartist skulle lyckas sälja multi-platinum, något som Brooks lyckades med under 1991 efter att hans andra album släppts, No Fences, som dominerade topplistorna i landet och blev därmed det första countryalbumet som lyckats toppa poplistan i USA. Totalt såldes albumet i hela 13 miljoner exemplar och tack vare detta och Brooks så har vi sedan dess fått se countryalbum inta en permanent plats på poplistorna i landet.

Vem är Garth Brooks?

Garth föddes 1952 och är sonen till Troyal och Colleen Carroll Brooks. Hans mor var själv en countryartist och spelade in ett par album under 50-talet, men lyckades aldrig nå några listor under sin karriär. Som barn var Garth väldigt intresserad av musik och kunde ses sjunga så ofta han kunde under familjeträffar. Trots ett stort intresse för musik valde Brooks att fokusera på friidrott. Detta gjorde att han lyckades få ett stipendium baserat på hans sport och detta gjorde att han började på Oklahoma State University som spjutkastare. Han skulle dock hoppa av sporten under sina år på universitetet och istället börja fokusera på att sjunga på lokala klubbar i Oklahoma, ofta tillsammans med gitarristen Ty England.

Privatlivet

1984 tog Brooks studenten med en utbildning inom marknadsföring men istället för att fokusera på att hitta ett arbete valde Garth att försöka försörja sig på musiken som countryartist. Han begav sig till Nashville året därpå, i hopp om att lyckas landa ett skivkontrakt men det skulle bara dröja 23 timmar från att han anlänt tills han återvände hem till Oklahoma, frustrerad med musikindustrin, sina möjligheter och naiva drömmar. Han fokuserade istället på att fortsätta framträda på klubbar runt om i staden och gifte sig sedan med Sandy Mahl under 1986.

Paret beslöt sig för att ge Nashville ett nytt försök och flyttade dig under 1987. Förutsättningarna var nu bättre då Brooks nu visste hur musikindustrin fungerade och vad han behövde göra för att ha en chans. Direkt efter att dom anlänt började Garth började han sluta kontakter med låtskrivare och musikproducenter och han började sitt arbete med att försöka bli upptäckt genom att sjunga på många av låtskrivarnas demoskivor. Även om han lyckats sluta en massa kontakter så fick han fortfarande nej efter nej från skivbolagen. Först efter ett år i staden lyckades Brooks till sist ha turen på sin sida. Sex veckor efter att skivbolaget Capitol Records sagt nej till Brooks, uppträdde han på en lokal klubb samtidigt som en av skivbolagets direktörer befann sig på klubben och som imponerades av Garths framträdande. Han gick sedan tillbaka till sitt företag och sa åt dem att skriva ett kontrakt med Brooks och därmed gick hans dröm i uppfyllelse, bara ett år efter att han och hans fru flyttat till staden.

Comments are closed.