Garth Brooks del 2

Garth Brooks del 2

Då var det dags för den andra delen om den största country artisten genom tiderna. Hans framgångar och hans påverkan på countrymusiken har haft så stort inflytande att jag helt enkelt inte kunde få plats med allt i en artikel, då den skulle ha blivit på tok för lång. Istället valde jag att dela upp den i två delar.

Musiken tar fart

Brooks spelade in sitt första album med producenten Allen Reynolds under slutet av 1988 och släpptes under början av 1989. Albumet blev direkt en succé speciellt tack vare singeln “Much Too Young (To Feel This Damn Old),” som klättrade in bland topp 10 Countrylistan. Det som gjorde denna musik så speciell var att den inte enbart riktade sig mot countryfantaster utan även dem som gillade popmusik, då det var en blandning av de två. I början fick Brooks dock se sig överskuggad av andra artister som Clint Black, Travis Tritt och Alan Jackson. Men efter något år på marknaden hade Brooks inte bara tagit sig upp till deras nivå utan även tagit sig förbi dem med sina enorma framgångar världen över.

Hans första album må ha skördat framgångar men det skulle vara hans andra album, No Fence, som gjorde honom till den världsartist han är idag. Detta album släpptes under hösten 1990 och intog snabbt förstaplatsen i countrylistan, en plats han höll under 23 veckor i rad. Det var singeln “Friends in Low Places” som till stor del låg bakom albumets framgångar, och som gjorde att man lyckades sälja hela 700,000 exemplar under de tio första dagarna efter lanseringen. Under 1990 och 1991 hade Garth en mängd listettor från detta album, låtar som “Unanswered Prayers,” “Two of a Kind, Workin’ on a Full House,” samt “The Thunder Rolls” där den sistnämnda kanske var den största av alla. Under 1993 nådde detta album en sammanlagd försäljning på över 10 miljoner sålda album! Inte illa med tanke på att det bara var hans andra album.

“Ropin’ the Wind” var namnet på Brooks tredje album som släpptes under september månad, 1991. Detta blev också det första countryalbumet som intog förstaplatsen på poplistorna i USA. Ropin the Wind matchade framgångarna som No Fences lyckats med och sålde över 10 miljoner exemplar inom en tvåårsperiod efter lanseringen. Populära låtar från detta album inkluderade listettor som “Shameless,” “What She’s Doing Now,” samt “The River.”

Nu var det inte bara hans album som slog rekord och som tog countrymusiken till oanade höjder. Även hans konserter var enormt populära och redan under slutet på 1990 kunde man se hans framträdanden sälja slut inom loppet av några minuter efter att biljetterna släppts. Under sina framträdanden använde Brooks en trådlös mikrofon så han kunde röra sig fritt på scenen och på så sätt komma närmare sina fans. Till detta använde han också enastående ljusuppsättningar och ibland även en sele som gjorde att han kunde sväva ut över publiken. Detta var första gången som en countryartist hade anammat dessa tekniker under sitt framträdande, något som mottogs med öppna armar hos hans fans.

Comments are closed.