Musik spelar en stor roll i människans liv

Musik spelar en stor roll i människans liv

Om det är en sak som är säker så är det att musik har en stor betydelse i människans liv, på ett eller annat sätt. För vissa är det mer eller mindre ett måste att jämt och ständigt lyssna på musik, då det hjälper dem att hålla fokus, håller dem lugna eller helt enkelt förhindrar dem från att bli uttråkade. Men alla är vi olika och precis som att det finns dom som inte kan leva utan musik så finns det dom som aldrig skulle få för sig att lyssna på något, då tonerna inte tilltalar del, oavsett vilken typ av musik det gäller.

Distraktion men också ett hjälpmedel

Distraktion men också ett hjälpmedelFör mig så kan musiken ha två innebörder, det ena är att jag kan se det som en distraktion, speciellt när jag arbetar och då syftar jag på just detta arbete, när jag ska skriva. Med musik i bakgrunden kan jag börja lyssna för mycket på den och då tappa tråden angående det jag skrev om och då tvingas försöka hitta den eller i värsta fall börja om från början. Men det är också ett hjälpmedel för mig, där jag använder musiken när jag gör vårdguidens avslappningsövningar, när jag vill hålla mitt fokus och min koncentration på topp och prestera som bäst när jag spelar seriösa spel från Playdrift eller hos Pokerstarscasino. Detta gäller också när jag sitter bakom ratten på bilen av den enkla orsaken att få mig på gott humör, speciellt med tanke på hur illa trafiken här i Thailand kan vara stundom. Det finns gott om tillfällen som skulle kunna driva vem som helst till vansinne om man satt bakom ratten på en bil, då sunt förnuft är en bristvara och det råder inget tvivel om att musiken här hjälper mig att hålla mig lugn men framför allt på ett gått humör.

Musik som terapi

Första gången jag musik introducerades i mitt liv som ett hjälpmedel var när jag befann mig på ett rygg- och nackinstitut på grund av min whiplashskada jag ådrog mig i en bilolycka under 1999. Där fick vi lära oss att lyssna på musiken i samband med avslappningsövningar, att få kroppen i ett så avslappnat tillstånd som möjligt med hjälp av andning och musiken.

Musik som terapiTill en början var jag väldigt skeptisk till att det skulle fungera, att jag skulle kunna bli så avslappnad som man behövde vara men efter ett par försök så visade det sig faktiskt att det gick, att andningen tillsammans med musiken fick kroppen att slappna av och hamna i ett läge som är svårt att beskriva, måste upplevas för att verkligen förstå. Den som inte provat på detta och som lever ett väldigt stressfyllt liv bör verkligen försöka sig på denna övning och framför allt, ge inte upp om du inte lyckas de första få gångerna. Det kommer med tiden och lyckas du, då kommer du tacka mig i slutändan, jag lovar!

Musikterapi kan användas terapeutiskt, hälsobefrämjande och i utvecklingsarbete både för individer och grupper. Skapandet i musikterapi blir ett skapande av liv, en källa ur vilken man kan hämta livskraft.

Användning av musik inom terapeutiska sammanhang är något som förekommit sedan urminnes tider. Sången, det rytmiska trummandet och dansen har varit ett naturligt sätt att känna gemenskap och trygghet, skrämma bort demoner och att hela den sjuke.

Stöd från forskning

Det har förekommit en mängd olika forskningar kring ämnet musik från en rad olika aspekter, och det är påvisat att musik inte bara påverkar människor psykiskt utan även fysiskt. Att musik kan få oss att känna speciella saker eller få oss i en viss stämning, är inget nytt, det känner de flesta av oss redan till, hur musiken kan förstärka de känslor som finns i kroppen just där och då.

Stöd från forskning Personer som lider av smärta av olika slag har också påvisat förbättring från att ha lyssnat på musik, där tonerna hjälper individen att minska smärtimpulserna och oron i kroppen som ofta medföljer vid kronisk smärta. Det sägs även att behandling med vissa toner, speciellt hos yngre personer, har hjälp dem med deras huvudvärk då främst migrän men jag vet inte om jag är allt för benägen att tro att detta skulle hjälpa alla, jag vet med säkerhet att det inte skulle hjälpa mig i alla fall men då är väl jag för gammal. När jag får ett anfall blir jag hyperkänslig för allt som har med ljus och ljud att göra och måste ha det becksvart och knäpptyst kring mig.

Men forskning har påvisat att behandling med musik har gett positiva resultat hos unga personer med migrän, där både anfallsfrekvens och intensitet har minskat. Det som studien visade var att framför allt anfallsfrekvensen påverkades med betydligt färre anfall inom en angiven period, så har ni barn som lider av detta, och då menar jag verkligen lider, då jag själv hade migrän som ung, finns det något som kan avhjälpa och minska frekvensen eller intensiteten i anfallen, då bör ni verkligen pröva, era barn kommer att tacka er i slutändan!

 

Comments are closed.