Om artisten Drake

Om artisten Drake

En av hip hopens musiker är rapparen Drake. Han hyllas för sin speciella blandning av hiphop och melodi i sina låtar och han har varit på flera topplistor och varit där länge.

Bakgrund

Drake heter ursprungligen Aubrey Drake Graham och han föddes 1986 i Toronto. Innan Drake påbörjade sin musikaliska karriär så testade han på skådespelaryrket. När han var 15 år så presenterade en kompis Drake för hans pappa som var en skådespelaragent. Han fann en kanadensisk serie som Drake fick delta i: serien Degrassi: The next generation (2001) där han spelade en basketspelare som efter att ha blivit skjuten hamnar i en rullstol. Han var med i serien fram till 2007, de senare åren var de mer sporadiskt. Hans roll i serien försvann efter att karaktären tog examen. Han var med i totalt 145 avsnitt av serien. Han har också medverkat i olika reklamfilmer.

Musik

Efter att han avslutat sitt deltagande i serien så började han arbeta med sin musik. 2006 så lanserade han sin första musik och tre år senare kom hans tredje mixskiva. Nästkommande år kom hans debutalbum som heter Thank me later. Detta album blev hyllat. Hans genre är i en märkbar kontrast mellan hiphop och klar melodi. Han rappar men har även med lite mjukare delar i sina låtar. Hans texter handlar främst om sig själva och om problem som han har med kvinnor. De är väldigt känslosamma texter där han får in delar som pengar, droger och kvinnor i nya sammanhang.

Problem med lagen

Liksom många andra så har tyvärr Drake gå över gränsen för vad som är tillåtet lagligt. Han har anklagats för att använda sig av Ericka Lee’s röst i låten Marvins room utan att haft tillåtelse. Hon anmälde honom i 2012. Efter lite fram och tillbaka så kom de överens utan att behöva ta upp ärendet i domstol. Ett annat tillfälle var 2017 då han blev anmäld för misshandel av producenten Detail (Noel Fisher). Detail påstår att Drake’s livvakt slagit honom i ansiktet så att hans käke blev bruten pga. musikaliska och ekonomiska dispyter. Detta fick ett avslut 2018 då domstolen dömde till livvaktens fördel, att det var självförsvar.

Några roliga fakta

Han har en svensk tatuering, ”Oktober Lejonhjärta” som han dedikerade Elizabeth och Victoria Lejonhjärta, afro svenska tvillingar som arbetar som modeller, som Drake även har arbetat med. De är också födda i oktober. Hans favoritskådespelare är Denzel Washington, han har även en tatuering i hans ära också. 430 veckor i rad, så hade Drake en låt där han antingen var ledsångare eller feature på Billboard Hot 100. Hans främsta musikaliska influenser är Kanye West och Aaliyah. 2012 startade han tillsammans med producenten Noah Shebib och affärspartnern Oliver El-Khatib skivmärket OVO sound.

Några roliga fakta

Drake är en man med många kvaliteter. Han är skådespelare, musiker och entreprenör. Han har visat att vill man så kan man och detta med råge. Han bemästrar inte bara en sak utan flera. Han har tyvärr inga planerade spelningar i Sverige men vill man ta en tur till exempel till London så kan man se honom där.

Comments are closed.