Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers är en populär rockgrupp som även kan nämnas med förkortningen RHCP. Fans kan ibland även kalla gruppmedlemmarna för “The Chili Peppers”.

År 1983 så bildades gruppen i USA. Detta är ett band som varit invalda i Rock and Roll Hall of Fame and Museum i 7 år, alltså sedan 2012. I bandet idag finns det fyra stycken musiker, på trummor hittar man Chad Smith och på bas har bandet Michael Balzary medan Anthony Kiedis sjunger och Josh Klinghoffer spelar gitarr. De som bildade gruppen, i Los Angeles, var de fyra klasskamraterna Hillel Slovak, Anthony Kiedis, Jack Irons och Michael Balzary. De två grundarna som alltså är aktiva i gruppen än idag är Anthony samt Michael. Varken Jack Irons och Hillel Slovak medverkade i gruppens debutalbum då de hade andra åtaganden i andra band. De var istället medverkande på andra album senare i gruppens historia.

Musiken som gruppen skapar tillhör som tidigare nämnt genren rock, men deras musik har under sina aktiva år skapat sin egna unika stil. Gruppen kombinerar bland annat funk, psykedelisk rock och vanlig hederlig rock. Red Hot Chili Peppers räknas till ett av världens största band, då de är högt upp på topplistan av flest sålda album världen över. Antalet sålda album landar på mer än 80 miljoner stycken. Hela 16 stycken Grammy Awards har gruppen nominerats till under åren, av dessa så har de lyckats vinna 6 stycken. En av gruppens kändaste titel i diskografin är “Californication” och bland de kändaste låtarna kan titlar som bland annat “Otherside” och “Can´t stop” hittas.

Medlemmar

Detta är en musikgrupp som representeras av hela 14 olika musiker. Gruppen har alltid bestått en sångare, basist, gitarrist och trummis. Som sångare har alltid bandet representerats av grundaren Anthony Kiedis och på bas har alltid grundaren Michael Balzary funnits. Detta innebär att 12 av gruppens musiker endast har varit inom två olika roller, som trummis eller gitarrist. De enda två medlemmarna som varit aktiva i gruppen från start till nutid. De har som tidigare nämnt Josh Klinghoffer och Chad Smith med sig i bandet idag. Josh har varit en medlem sedan 2009 medan Chad har varit en medlem sedan 1988. De tidigare medlemmarna består alltså av 10 musiker, vilka är följande.

Medlemmar
  1. Jack Irons, som tidigare nämnt på trummor. Grundaren var aktiv i gruppen under året 1983. Sedan kom han tillbaka till gruppen under en period på 2 år mellan 1986-1988.
  2. Hillel Slovak, även nämnd tidigare som en grundare och gitarrist. Hillel var också han med gruppen i endast ett år under 1983 för att sedan återvända och medverka från 1985 tills sin död 1988.
  3. Jack Sherman, spelade gitarr i gruppen mellan 1984-1985.
  4. D.H. Peligro, var trummis i gruppen under 1988.
  5. Arik Marshall, var gitarrist mellan åren 1992-1993.
  6. Dave Navarro, spelade även han gitarr mellan 1993-1998
  7. Jesse Tobias, även han en gitarrist med kortlivad karriär i gruppen. Aktiv under året 1993. 
  8. John Frusciante, en gitarrist som haft två aktiva perioder med gruppen. Första mellan 1988-1992 och den andra mellan 1998-2009.
  9. DeWayne McKnight, var gitarrist under 1988.
  10. Cliff Martinez, en trummis som var aktiv under 4 år mellan 1984-1986.

Gruppen har även turnémusiker, tre stycken som är aktiva i nuläget. De tidigare turnémusikerna består av en lista på 8 namn.

Comments are closed.