Shakira

Shakira

Shakira är en colombiansk sångerska. Hennes fulla namn är Shakira Isabel Mebarak Ripoll. Hon föddes 2 februari 1977 i Barranquilla. Hon började tidigt att skriva texter och fick en skrivmaskin i julklapp när hon fyllde sju år. Hennes textskrivande övergick under hennes uppväxt till låtskrivande och åtta år gammal skrev hon sin första sång. Som trettonåring flög Shakira till Colombias huvudstad Bogotá.

Där sjöng hon tre sånger på en audition och lyckades teckna ett avtal med Sony Colombia för att släppa tre album. Hennes första album Magia släpptes när hon var 13 år gammal. Låtarna på albumet togs väl emot bland lyssnarna på colombiansk radio men det såldes inte många kopior av albumet. Detta föranledde att hennes skivbolag direkt ville att hon skulle börja spela in hennes nästa album, som kom att kallas Peligro. Det släpptes 1993 när Shakira var femton år. Shakira själv var inte nöjd med detta album och det såldes ännu färre kopior av det.

Genombrott i karriären

Efter en paus i sångkarriären för att avsluta gymnasiestudierna återvände Shakira 1995 för att spela in mer musik. Hennes tredje album Pies Descalzos släpptes i början av 1996. Det var en succé och albumet hamnade på Billboards topplista över latinska album. Hon åkte på sin första internationella turné samma år med tjugo olika shower. Hennes fjärde album släpptes två år senare och blev en ännu större succé. Albumet blev ett av de bäst säljande spanska albumen i USA. Hon fick även sin första nominering till Grammygalan. Shakira åkte på ännu en turné och vann även pris på MTV Video Music Award.

Succéåren

Succéåren
Succéåren

Hennes nästa och femte album kom i en engelsk och spansk version. Den engelska versionen hette Laundry Service och släpptes i slutet av 2001. Låten Whenever, Wherever på albumet blev en internationell succé. Den blev nummer ett på topplistor i många olika länder. Under 2003 åkte Shakira på hennes första världsturné med shower i Nordamerika, Sydamerika, Europa och Asien. Åren därpå spelade Shakira in sitt sjätte, Fijación Oral, Volumen Uno, och sjunde album, Oral Fixation, Vol. 2. En av låtarna på Oral Fixation, Vol 2, blev en stor succé internationellt under 2006. Det var Hips Don’t Lie med Wyclef Jean. Den blev nummer ett på Billboard Hot 100 och toppade listor i över 55 länder. Shakira har sedan dess spelat in ytterligare fyra album, det senaste släpptes 2017. Hon har även gjort flera världsturnéer, den senaste under 2018. I början av 2020 uppträdde Shakira tillsammans med Jennifer Lopez på Super Bowls halvtidsshow. Showen sågs av 103 miljoner på TV och blev den mest sedda halvtidsshowen på Youtube.

Filantropi och privatliv

Utöver sin sångkarriär har Shakira gjort mycket filantropiskt arbete. Hon har startat stiftelsen Pies Descalzos Foundation i Colombia. Stiftelsen driver skolor för behövande barn i Colombia. Pies Descalzos Foundation driver fem skolor och erbjuder utbildning för 4000 barn. Hon är också UNICEF Goodwill Ambassador och en global representant för UNICEF. Shakira har två barn tillsammans med den spanska fotbollsspelaren Gerard Piqué som spelar i FC Barcelona. Tillsammans har paret två barn som föddes 2013 och 2015.

Comments are closed.