The Beatles

The Beatles

Musik har alltid varit ett stort intresse i mitt liv och även spelat en stor betydelse. Musiken är mer än bara något man kan lyssna på, den kan hjälpa en att slappna av, förhöja och förstärka känslor för stunden samt få en på bättre humör om man känner sig nere och deprimerad. Med anledning av detta tänkte jag, i denna blogg, skriva lite om bästsäljarna inom musikindustrin, genom tiderna. Personer i min åldersgrupp har säkerligen aldrig tidigare hört eller lyssnat på några av de artister och grupper jag tänkte skriva om, då vissa av dem hade sin storhetstid för över 50 år sedan. Artisterna som kommer att finnas med i denna blogg innefattar bland annat kungen själv, Elvis, tillsammans med världens störst säljande band någonsin, The Beatles. Uppgifter om antalet sålda album varierar dock kraftigt, då man ibland måste tillförlita sig på skivbolagens angivna försäljningssiffror, speciellt då försäljningscertifiering inte funnits tillräckligt länge i alla länder, för att kunna skapa en exakt siffra om sålda enheter. Med anledning av detta har jag valt att använda mig av wikipedia som källa för denna lista.

The Beatles

Gruppen Beatles var ett engelskt rockband som startades i Liverpool 1960 och som då bestod av medlemmarna John Lennon, Paul McCartney, George Harrison samt Ringo Starr. Bandet är av många ansedda som att vara bandet som verkligen fick rockmusiken att slå igenom och bli så populär. Bandets arbete med att spela på klubbar runt om i Liverpool och Hamburg låg som grund för deras framgångar. Allt eftersom att de spelade, ökade intresset för bandet. Detta tillsammans med det hårda arbetet av producenten George Martin som arbetade med att vidga bandets musikaliska repertoar, och låtskrivarduon McCartney och Lennon, låg allt som grund för de framgångar som följde. Bandet spelade in en mängd album under början av 1960-talet där många av dem nådde allra högst upp på topplistor runt om i världen. Detta blev också startskottet för termen ”Beatlemania”, vilket beskriver fansens reaktion när dom såg eller mötte bandet, när fansen euforiska reaktion skedde i form av skrik och i vissa fall även att svimma.

Bandet inte längre ett band

Det verkade inte finnas något slut på bandet succéer då man lyckades producera album efter album som mottogs med stor succé av fans och kritiker runt om i världen. Bandets kanske mest inflytelserika material producerades dock mellan 1965 fram till 1969, med producerade album som Rubber Soul (1965), Revolver (1966), Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967), The Beatles The White Album (1968) och Abbey Road (1969). Alla dessa album såldes i enorma mängder och inget såg ut at kunna stoppa bandets framgångar, fram tills dagen då man lät meddela att bandet skulle upplösas och att medlemmarna valt att gå sina egna vägar. När denna nyhet släpptes, slog den ned som en bomb i musikvärlden. Ingen kunde riktigt tro sina ögon, när dom läste tidningarna. Det absolut mest populära bandet under perioden, hade upplösts. Orsakerna bakom denna nyhet och valet att splittra bandet låg i en rad olika interna konflikter som bandmedlemmarna haft under en längre period, konflikter som de dessvärre inte lyckats lösa. Det gick så pass långt att de inte längre kunde arbeta med eller vid sidan av varandra och den enda utvägen var då att upplösa bandet och låta var och en gå sin egna väg.

Det finns en hel mängd olika uppgifter om vad som egentligen sålts när det gäller antalet album. Ska vi tro uppgifterna hämtade från statisticbrain.com så ligger den totala försäljningen, fram till dags dato, på 2,3miljarder album. Detta inkluderar även försäljning som skett från exempelvis itunes med mera. Samtidigt som wikipedia listar omkring 600 miljoner sålda album.

Comments are closed.