The Rolling Stones

The Rolling Stones

När vi skriver om rocklegender och grupper, då finns det bara ett band som måste vara med på listan och jag syftar så klart på The Rolling Stones. Ingen lista över kända rockgrupper hade varit komplett om denna grupp inte funnits med där. Bandet kommer från England och grundades 1962 med originaluppsättningen beståendes av Brian Jones, Mick Jagger, Keith Richards, Ian Stewart, Bill Wyman tillsammans med Charlie Watts. Ian Stewart skulle dock bli bortplockad från den officiella uppsättningen av bandet redan efterföljande år men det hindrade inte honom från att fortsätta som en turnémedlem fram till hans död 1985. Brian Jones var med i bandet fram tills 1969 då han lämnade, bara en månad innan han gick bort. Han ersattes av Mick Taylor som förblev kvar i bandet fram till 1974, som i sin tur då ersattes av Ronne Wood som än idag är en del av bandet. Efter 31 år I bandet valde Bill Wyman att kasta in handduken. Han ersattes då av Darryl Jones som fortfarande kan ses spelandes med övriga bandmedlemmar.

The Rolling Stones lade grunden för den invasion av framgångsrika brittiska band som slog igenom I USA. Bandet identifierade sig med den yngre och rebelliska kulturen från 60-talet vilket också var en av de stora anledningarna till deras framgångar. Dom var också en av frontfigurerna med att mixa blues tillsammans med rock and roll.

Efter att ha experimenterat lite med sin musik och skördat framgångar med albumet ”Their Satanic Majesties Request” som släpptes 1967 valde man att återgå till sina mer traditionella rötter med en musikkombination av blues och rock and roll. Detta resulterade i albumen Beggars Banquet (1968) tillsammans med Let It Bleed (1969), Sticky Fingers (1971) samt Exile on Main St. (1972). Dessa album anses av många vara bandets bästa verk och var alla en del av bandets “gyllene era”.  Det var också under denna period som bandet presenterades på scenen som ”världens bästa rockband”.

Framgångarna som bandet hade skördat under slutet av 60-talet fortsatte också in på 70- och 80-talet. Här släppte man album som Some Girls (1978) och Tattoo You (1981), som båda sålde enormt bra och var bandets populäraste album. Efter ett kortare uppehåll där delar av medlemmarna fokuserade på soloprojekt återförenades The Rolling Stones igen 1989 då man också släppte albumet Steel Wheels (1989) som sedan la grunden till en enorm arenaturné.

Även om bandets inspelade material sedan början på 90-talet och framåt, inte mottagits med öppna armar av lyssnarna så har bandet fortsatt att skörda framgångar från deras turnéverksamhet, något man fortsatt att köra både genom 90- och 2000-talet. Under 2007 stod Rolling Stones för fyra av de fem mest lönsamma turnéer som någonsin genomförts, vilket är ett klart tecken på deras oerhörda popularitet. Dessa turnéer var Voodoo Lounge Tour (1994–95), Bridges to Babylon Tour (1997–98), Licks Tour (2002–03) tillsammans med Bigger Bang Tour (2005–07).

Detta om något borde bevisa att ett band som Rolling Stones bara är ett måste i en lista över ikoniska rockband.

 

Comments are closed.