Världens bäst säljande artister & grupper – AC/DC

Världens bäst säljande artister & grupper – AC/DC

Om det är något band som också hör hemma bland de riktigt stora banden och som tillhör en av de riktigt stora inom försäljning av album så är det AC/DC från Australien. Gruppen grundades 1973 av bröderna Malcolm och Angus Young och deras musik var en blandning av hårdrock i combination med blues. Bandet har även blivit kallat ett heavy metal band men trots detta så har bandmedlemmarna alltid kallat sin musik för rock and roll.

Första albumet satt långt inne

Det skulle visa sig vara allt från en dans på rosor för AC/DC från dess att bandet skapades tills dess att man släppte sitt allra första album, ett album som kom 1975, två år efter grundandet. Under denna period byte man ut bandmedlemmar till höger och vänster och när man till sist släppte albumet så var det endast Malcom och Angus som återstod av det ursprungliga bandet. I och med att man släppte albumet lyckades man också stabilisera gruppdynamiken och behålla bandmedlemmarna fram till 1977 när det ännu en gång var dags att ersätta en medlem. Denna gång blev det basisten Mark Evans som ersattes av Cliff Williams, inför produktionen av bandets nästa album, Powerage.

Det skulle visa sig bli ett populärt album, vilket senare ledde till att man producerade Highway to Hell. Dessvärre drabbades man av ett riktigt bakslag då bandets sångare och textförfattare Bon Scott dog den 19 februari, 1980 efter en natt med allt för mycket alkohol. Som en följd av detta funderade övriga bandmedlemmar på att upplösa bandet men övertalades av Scotts föräldrar att fortsätta för att hedra deras sons minne. Jakten på att hitta en ny sångare inleddes och den före detta Geordie-sångaren Brian Johnson lyckades säkra sig en plats i bandet, som Scotts ersättare. Senare samma år släppte man det allra första albumet med Johnson som sångare. Back in Black som man kallade albumet dedikerades till deras bortgångne bandmedlem. Detta album skulle visa sig bli oerhört populärt och tack vare detta togs gruppen nu till nya höjder.

Produktionen tog fart

Efter framgångarna med Back in Black började AC/DC spotta ut album till höger och vänster och deras nästa album, For Those About to Rock We Salute You tog sig in på förstaplatsen på listorna i USA. Därefter skulle man återigen ha lite problem med bandmedlemmar som lämnade och det var en liten turbulent period fram till början på 90-talet när man släppte The Razors Edge, som mottogs varmt av fans runt om i världen. Phil Rudd, som ombads att lämna bandet 1983, anslöt sig igen under 1994, efter att ha blivit inbjuden av övriga bandmedlemmar. Chris Slade, som hade ersatt Judd, fick nu tacka för sig. Med Judd på trummorna släppte bandet sedan album som Ballbreaker som kom 1995, Stiff Upper Lip som släpptes 2000 och Black Ice som presenterades under 2008, ett album som skulle sälja så pass bra att det blev det nästbäst säljande album världen över.

HOLLYWOOD – CIRCA 1977: Singer Bon Scott, who died in early 1980, strikes a pose circa 1977 in Hollywood, California. (Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images)

Sedan starten har AC/DC sålt lite över 200 miljoner album världen över, med 71,5 miljoner certifierade album sålda i USA.

Comments are closed.