Madonna

Madonna

En lista över världens mest framgångsrika artister någonsin, hade inte varit komplett utan drottningen inom musik, självaste Madonna, eller Madonna Louise Ciccone som är hennes fullständiga namn. Hon föddes den 16 augusti, 1958 och är idag ett av världens kändaste artistnamn och en av de mest populära av alla artister, vilket också resulterat i att hon har sålt mängder av album och tjänat ofantliga summor från de olika turnéer som hon kört under sin långa karriär.

Madonna är en amerikansk sångerska, låtskrivare, skådespelare och affärskvinna. Hon lyckades skapa sig ett namn inom musikbranschen genom att tänja på gränserna när det gällde texten I hennes musik tillsammans med vågade bilder och videos. Hon lyckades relativt snabbt få en fast plats på tv-kanalen MTV, vilket bidrog till hennes ökade kändisskap. Många av dagens artister har också sagt att Mandonna var en av de artister som påverkat dem som unga, i en sådan utsträckning att dom själva valde att fokusera på artistyrket. Madonna har också smeknamnet drottningen av pop.

Madonnas genombrott som artist kom under 1984, när hon släppte låten ”Like a virgin”, en låt som snabbt steg på listorna för att sedan inta förstaplatsen, en plats som hon höll under sex veckor i rad. Detta låg som grund till den popularitet som hon har idag. Efter denna hitsingel sköt hennes popularitet i taket och efterfrågan efter nytt material steg kraftigt.

Storsäljande artist

Efter framgångarna med albumet Like a Virgin, begav sig Madonna ut på sin allra första turné i USA, en tour som startade i april 1985 och som gick under namnet, Virgin Tour. Under denna turné släppte hon två nya singlar, “Angel” och”Dress You Up” som också mottogs stort av hennes fans. Dock lyckades dessa inte nå samma popularitet som låten ”Live a virgin”. Hennes nästföljande album, True Blue skulle lyckas producera inte mindre än tre listettor, Live to Tell, Papa Don’t Preach tillsammans med Open Your Heart. Detta resulterade i att albumet intog förstaplatsen i inte mindre än 28 länder samtidigt, vilket i sig inte är allt för konstigt med tanke på de tre listettor som fanns med bland låtarna. Detta blev också hennes framgångsrikaste album någonsin, med 25 miljoner sålda exemplar, fyra miljoner fler än Like a Virgin som såldes i 21 miljoner exemplar. Hon har producerat totalt tre album som alla sålt över 20 miljoner. Bortsett från de två här ovan så sålde även albumet Ray of Light, som släpptes 1998, i över 20 miljoner exemplar.

Sammanlagt har Madonna, så här långt under sin karriär sålt närmare 306 miljoner exemplar, vilket tjänat henne en ordentlig slant. Men något som verkligen varit lönsamt för artisten är hennes turnéer som tillsammans spelat in över 1 miljard dollar så här långt! Detta motsvarar alltså över 9 miljarder kronor omräknad med dagens valutakurs.

Till skillnad mot hennes albumförsäljning, som dalat från 12 miljoner 2005 till 1,8 miljoner under 2012 och 186 000 under 2015 så har hennes intäkter från turnéer skjutit i höjden, där den senaste turnén generade hela $305,200,000 vilket är hennes framgångsrikaste turné till dags datum, $200 000 mer än turnén som hon genomförde under 2012, vilket var första gången som hon passerade $300 miljoner i intäkter.

 

Comments are closed.